ŠÍPKY
Použitie: Šípky môžeme využiť pri najrozličnejších zdravotných ťažkostiach. Známe sú hlavne svojim obsahom vitamínov C, E, B, K.
Účinky: antidepresívne, antibakteriálne, protizápalové, prečisťujúce.
Plody ruže majú veľmi rôznorodé účinky a cenia sa ako dôležitý zdroj vitamínu C. Vitamín C popri iných pozitívnych účinkoch na ľudský organizmus znižuje lámavosť kapilár, vitamín K má vplyv na normálnu zrážanlivosť krvi. Šípky majú aj močopudný a sťahujúci účinok. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Môžeme ich používať ako povzbudzujúci prostriedok pri rekonvalescencii. Ruža šípová zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám, odporúčajú ju pri zle hojacich sa ranách, napomáha normálnemu zrastaniu kostí pri zlomeninách. Zlepšuje funkciu malého mozgu a látkovú výmenu v organizme.
Mrazením čerstvých plodov sa zabezpečí uchovanie vitamínov, predovšetkým vitamínu C takmer bez strát na rozdiel od sušenia. Vitamín C sa mení na neaktívnu formu pôsobením kyslíka, svetla, varením a stykom so železom.
Iné použitie: na prípravu omáčky k jedlám z diviny.
Šípkový likér – bohatý zdroj vitamínu C.
Určenie:
cholesterol, infekcie, látková výmena, močopudné účinky, rany, rekovalescencia, vitamín c, zlomeniny