Použitie: Korene púpavy, použité v surovom stave, ale aj vysušené, prečisťujú krv, urýchľujú trávenie, majú potopudné a močopudné účinky, osviežujú. Zrieďujú krv a sú teda vynikajúcim prostriedkom proti hustej krvi.
zobraziť viacšípkový lekvár šípkový likér šípkový lekvár extrakt zo šípkových hálok Použitie: Šípky môžeme využiť pri najrozličnejších zdravotných ťažkostiach. Známe sú hlavne svojim obsahom vitamínov C, E, B, K. Účinky: antidepresívne, antibakteriálne, protizápalové, prečisťujúce. Plody ruže majú veľmi rôznorodé účinky a cenia sa ako dôležitý zdroj vitamínu C. Vitamín C popri iných pozitívnych účinkoch na ľudský…
zobraziť viacLiečivé vlastnosti a účinnosť: horké látky (amárum) zlepšujú chuť do jedenia (stomachikum) a povzbudzujú činnosť tráviacich orgánov, vylučovanie tráviacich štiav (metabolikum) a žlče (choleretikum). Komplex účinných látok v koreni pôsobí mierne močopudne (diuretikum). Použitie: odvar z koreňovej drogy (2 g na 200 ml vody) sa užíva 2 – 3-krát denne na podporenie chuti do jedenia…
zobraziť viacPoužitie: Koreň sa používa ako močopudný a potopudný prostriedok, ktorý pri horúčke znižuje telesnú teplotu. Uplatňuje sa aj pri poruchách trávenia, na povzbudenie chuti do jedla a ako preháňavý prostriedok pôsobiaci proti črevným parazitom. Pripravuje sa zápar (1- 2 čajové lyžičky na šálku vody), nechá sa 20 minút postáť a denne sa z neho vypijú…
zobraziť viac